W przygotowaniu jeszcze lokale najlepszej klasy i dania specjalne.
Zwykłe karczmy, zjazdy i tawerny:
Powszechne
jadło:
Zwykłe jedzenie średnio zamożnych mieszczan. Dobrze
przygotowane porcje, czasem nie doprawione dostatecznie lub porcje niezbyt
syte, ale smaczne i do zaakceptowania...
Śniadanie:
- pajda chleba ze smalcem/masłem, ser, maślanka- 12p
- chleb ze smalcem -6p
- owsianka pszeniczna na bulionie z mięsem, chleb –
18p
- kapuśniak z kiełbasą i chleb – 18-20p
- jajecznica na bekonie/kiełbasie, chleb ze smalcem –
18p
- chleb z konfiturami/ miodem, owocami lub serami –
18-20p
- kiełbasa na ciepło/zimno chleb, cebulka, sos- 18-20p
- peklowane śledzie/ dorsze z chlebem – 1-2 ss
Obiad:
- zupa rosół/grochówka/kapuśniak/owsianka - 2ss
- kapusta ze skwarkami, grochem i grzybami – 3ss
- gulasz z mięsem, drobiu/wieprzowym, ser, chleb - 4ss
- placek/ pasztecik z mięsem na ciepło, ser – 3ss
- kiełbasy/kaszanki na gorąco z warzywami, chlebem i kwaszonymi
ogórkami – 4ss
- smażone ryby rzeczne z warzywami
(okoń,płotka,karp,wegorz ) – 6ss
- pieczony drób (kura, drobne ptactwo), warzywa, sos- 7-9
ss
- wieprzowina w sosie czosnkowym z warzywami - 10ss
- baranina w sosie i gotowane warzywa – 12ss
- przyprawiona pieczeń/żeberka z jarzynami – 12-14 ss
- pieczona dziczyzna w sosie z chlebem i jarzynami – 1ZK ( trochę twarda i żylasta)
Kolacja:
- mięso z rożna ( baranina/wieprzowina), chleb- 12ss
- gęsta polewka z kaszą i mięsiwem- 5ss
- szynka, baleron i sery z chlebem – 10ss
- smażone/wędzone ryby, jarzyny - 6-7ss
- ryba rzeczna w galarecie, chleb - 8ss
- pieczony kurczak z jarzynami - 14ss
- placki mięsne/ pasztety na ciepło (duże) - 6ss
- potrawka z
jagnięciną i chlebem – 15ss
- pierożki z mięsem i skwarkami – 1ZK
- naleśniki z serem/konfiturą – 6ss sztuka
- ciasto z miodem i owocami - 1/3 ZK
Napitki:
- zsiadłe mleko, kubek – 3p
- piwo jasne „Z Browaru” – 9p
- piwo markowe „Reiklandzkie Weissberg” – 1ss
- piwo ciemne „Middenlandzkie” – 18p-2ss
- piwo mocne krasnoludzkie – 2-3 ss
- wino owocowe, lekkie domowe –3-5ss
- wino reiklandzkie butelka – 6-10ss
- wino kielich – 1ss - 1/6ss
- wino korzenne(kielich) – 2ss
- wino korzenne (but.) – 8-10ss
- gorzałka pospolita (kubek/but.) – 2-3ss / 18-20ss
- wódka krasnoludzka – 30-40 ss
Noclegi: ( wliczone lekkie śniadanie)
- pokój 4 os. – 30ss
- dostawka +10ss os.
- pokój 2-3 os. – 35-40ss
- pokój 1 os. – 30-40ss
- wspólna sala (na posłaniu/ławie) – 3ss os.
- kąpiel we wspólnej łaźni – 3-5ss
- kąpiel w pokoju (balia) - 10ss
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz